2010. szeptember 28., kedd

Birsalagút

Hozzávalók:

- a töltelékhez: 2 nagyobb birsalma (kb. 40 dkg nem túl puha befőtt is lehet) fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szm szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin vagy 3,5 dkg zselatinpor

- a piskótához: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj,

- a krémhez: 20 dkg rama sütőmargarin, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor,

- a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, a díszítéshez: 10 dkg dióbél


Elkészítés:

A birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük, és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét félretesszük), majd lecsöpögtetjük és kis kockákra vágjuk.

Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásás masszát egybeforgatjuk, miközben a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsire kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, míg kihűl, majd egy akkora lapot vágunk belőle, amekkorával egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A margarint a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a nagyobiikkal az őzgerincformát óvatosan kibéleljük. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük.


A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig melegítjük, amíg teljesen fölolvadnak. Ezután a birsalmára merjük. Mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és fél napon át dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszelteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése