2010. szeptember 28., kedd

Gesztenyekocka

Hozzávalók:

- a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 10 dkg rama sütőmargarin, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
- a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt
- a krémhez: 1 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2 evőkanál rum
- a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor


Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése